lunes, 21 de noviembre de 2011

Eines 2.0 amb finalitats didàctiques.





Uns dels aspectes més importants a la hora de treballar amb les eines Web 2.0 (Wikis, Blogs, Webquests, Google Docs, etc) es que es basen en la resolució de problemes, i aconsegueixen un aprenentatge significatiu que proporciona als alumnes d'unes competències bàsiques que posteriorment podran aplicar-se en la seva vida personal i/o professional. Personalment crec que aquest aspecte es molt important, doncs sovint, oblidem que estem preparant als alumnes per la vida adulta i que hem de tindre molt present quina aplicació tindrà allò que estem ensenyant ara en la vida de l'alumne després.

Evidentment que parlo de competències bàsiques, i està clar que la primera competència que treballen els alumnes en aquest cas es la competència digital, però no es la única. Les eines web 2.0 afavoreixen l'adquisició de competències com aprendre a aprendre, competències pesonals (creativitat, autonomia, treball cooperatiu, etc) i competències comunicatives (per exemple, la utilització de missatges, textos, etc. per comunicar-se a através de la xarxa).

Es per això que sovint treballar amb aquestes eines exigeix al professorat d'una experiència prèvia, ja no només de les eines si no de la seva aplicació a l'aula. I es aqui on hem de parlar de metodologia. A continuació adjunto un vídeo que mostra com l'aplicació de les noves tecnologies a l'aula implica un canvi molt important en aquest aspecte.

3 comentarios:

  1. Molt adient el vídeo! està clar que sense un canvi de metodologia, la presència de tecnologia a l'aula tampoc donarà els fruits que desitgem. Cal aprofitar la nova tecnologia per poder treballar amb els alumnes d'una forma diferent i que realment els motivi i obtinguin un aprenentatge significatiu.

    ResponderEliminar
  2. Estic totalment d'acord, una de les prioritats en la formació de l'alumnat és l'adquisició de competències. Actualment el que aprenguem a l'escola o a l'institut segurament no ens servirà per res, el món canvia d'una forma vertiginosa, per tant ens haurem d'estar formant tota la vida. Així aprendre a aprendre és bàsic per poder enfrontar el futur, que actualment no sabem que ens depara. Amb les eines de la Web 2.0 podem fer una bona tasca en l'assoliment d'aquest tipus de competències. Està en les nostres mans aprendre a utilitzar-les amb aquesta finalitat.

    ResponderEliminar
  3. Bé Pegasus es la Vanessa...sense dubtes.

    Una abraçada

    Prof. Mercedes Ahumada Torres

    ResponderEliminar